Collage Haringvlietbrug 1

Een uitdagend project, met omgevingsmanagement als onderdeel tot succes!

Op woensdag 28 maart hebben we met de partners van Ipcon een bezoek gebracht aan de Haringvlietbrug. Veel bruggen in Nederland hebben het zwaar. Ze zijn verouderd en nodig toe aan een grote renovatiebeurt. Zo ook de Haringvlietbrug. Het is een belangrijke verbinding tussen de Randstad en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en west Brabant. In 2023 werd het beweegbare deel van de brug aangepakt. Een uitdaging die niet te onderschatten valt vanwege de impact op het omliggende gebied.

De hele renovatie duurde een jaar. Vanaf januari werd de brug niet meer bediend voor de hoge scheepvaart, dit duurde tot begin oktober toen de brug weer incidenteel werd geopend. Voor het wegverkeer was de brug 8 weken afgesloten.

Het projectteam, die voor een bijna onmogelijke opgave stond om de afsluiting van de brug voor het wegverkeer binnen 8 weken te houden, slaagde erin de strakke planning te handhaven, een prestatie van formaat gezien de complexiteit en de omvang van het werk. Deze 8 weken ging over de vervanging van de klep en het bewegingswerk. De hele renovatie duurde een jaar. Vanaf januari werd de brug niet meer bediend voor de hoge scheepvaart, dit duurde tot begin oktober toen de brug weer incidenteel werd geopend. Voor het wegverkeer was de brug 8 weken afgesloten.

Dit wel met een voorbereiding van ruim 3 jaar. Mobilis en Croonwolter&dros bundelden hun krachten en voerden het werk in opdracht van Rijkswaterstaat uit bijgestaan door externe experts die hun kennis en vaardigheden inzetten om dit technische vraagstuk tot een goed einde te brengen. De brug is uiteindelijk 12 februari weer opengesteld voor het scheepvaartverkeer, en 29 maart is de brug weer conform het reguliere bedienregime van voor de renovatie gaan draaien, na o.a. het verkrijgen van de CE-markering.

Omgevingsmanager Diana Wonnink van Rijkswaterstaat pakte met het team omgevingsmanagement, met Marcel Stiefelhagen en Friso van Asten van Ipcon, alle omgeving gerelateerde zaken op. Denk daarbij aan afstemming met hulpdiensten, openbaarvervoermaatschappijen, communicatie naar weg- en vaarweg gebruikers en het inzetten van ponten voor fietsers/voetgangers en landbouwverkeer. Ook Sjaak Verhoef was actief als contractschrijver, SE’er en testmanager.

Met bewondering en respect hebben we met ruim 20 partners een rondleiding en presentatie gehad over deze klus. De toewijding en inzet o.a. van onze Ipcon-collega’s hebben gezorgd voor een hernieuwde Haringvlietbrug, die klaar is om weer lang een veilige en betrouwbare verbinding te bieden aan de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn.

De komende jaren staan er nog vele V&R-projecten op de planning van Rijkswaterstaat. Op basis van de ervaringen o.a. op het gebied van samenwerking en planning van de Haringvlietbrug en de Eerste Heinenoordtunnel uit de zomer van 2023 kunnen de voorbereidingen en uitvoering daarvan verder geoptimaliseerd worden zodat Rijkswaterstaat deze grote opgave met zo min mogelijk hinder voor alle gebruikers van de objecten kan gaan realiseren.