Wat komt er allemaal bij kijken om als zelfstandig ondernemer in de gebouwde omgeving, infra en energie te werken? In de serie 'De Week Van...' neemt een van onze partners je op LinkedIn mee in hun werkweek. Door de week heen laten ze zien waar ze mee bezig zijn en hoe zij zich bewegen binnen ons werkveld. De volgende partner in deze serie is Jaap Nieuwenhuijsen. Ter introductie stelden wij hem alvast enkele vragen.

Wie is Jaap Nieuwenhuijsen?
Ik ben 40 jaar en ik woon in Dongen. Ik houd erg van buiten zijn, bij voorkeur zeilend op het water en ik word onrustig van stil op de bank zitten.

Wanneer ben je als partner aangesloten bij Ipcon?
Sinds december 2022, nadat Tim van Diejie mij benaderd had via LinkedIn is het balletje gaan rollen.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om partner van Ipcon te worden?
Ik dacht er al een tijdje over na om zelfstandige te worden, alleen niet in m’n eentje zijn. Ik vaar graag m’n eigen koers, maar wil onderweg wel graag sparren en me onderdeel van een team voelen.

Wat is je expertise?
Mijn technische achtergrond is werktuigbouwkunde. Al vrij snel ontdekte ik dat ik een generalist ben, geen specialist. Ik heb een enorm brede interesse en heb me de laatste jaren ontwikkeld tot projectmanager van, bij voorkeur, multidisciplinaire projecten in de wereld van de sluizen, gemalen en beweegbare bruggen.

Wat is de meerwaarde die je aan klanten kunt bieden?
Mijn streven naar een win-win situatie: realisatie van een project waar iedereen trots op is, z’n steentje aan heeft bij kunnen dragen en waar alle partijen als winnaar uit de bus komen.

Wat trekt je aan in deze branche?
We hebben te maken met betekenisvolle projecten waar veel verschillende belangen een rol spelen. De projecten bevinden zich in de openbare ruimte, zijn dus heel zichtbaar. Daarmee hebben de werkzaamheden zelf, maar zeker ook het resultaat, invloed op het dagelijks leven van veel mensen.

Op welk project ben je tot dusver het meest trots?
Aanleg van het spoor over de Botlekbrug bij Rotterdam. Dat was een complex project waar iedereen continu op het scherpst van de snede moest acteren, met uiteindelijk een operationeel spoor tot gevolg!

Welke uitdagingen zie je binnen de bouw, infra en energie ontstaan voor de toekomst?
Er ligt een enorme hoeveelheid werk voor ons. Veel infrastructurele werken zijn in de jaren ‘60 / ‘70 gebouwd en nu allemaal ongeveer tegelijk aan het eind van hun levensduur. Veel van die werken kunnen niet zomaar één op één vervangen worden, maar moeten gaan voldoen aan de (zwaardere) eisen van de huidige tijd. Hierbij zie je dat zowel de uitbesteedden diensten als de aannemende partijen met capaciteitsproblemen kampen die zich de komende jaren zullen uitbreiden. Combineer dit met een zeer noodzakelijke energie- en grondstoffentransitie, roerige tijden op het wereldtoneel, een krimpende arbeidsbevolking en toenemende economische onzekerheid. Dan kun je je voorstellen dat de uitdagingen elkaar alleen maar versterken.

Wat wil je iedereen die binnen de bouw, infra en energie werkt meegeven?
Het is een ontzettend mooie wereld, waar voor iedereen een passende uitdaging te vinden is en waarvoor een integrale blik ongelooflijk waardevol is.

Wil je Jaap Nieuwenhuijsen volgen in zijn werkweek? Volg ons op LinkedIn.