In vaste loondienst raak je vertrouwd met je werkomgeving. Je kent het klappen van de zweep, er slijten gewoontes in, je hebt diverse reorganisaties meegemaakt, je hebt ervaring opgedaan en je hebt cursussen gedaan voor persoonlijke ontwikkeling. Je weet je te omringen met zekerheden.

Dit kan heel goed aansluiten bij je karakter of de levensfase waarin jij je momenteel bevindt. Je hebt zekerheid en daarvoor lever je een stukje autonomie in. Eerlijke zaak toch?

En toch kan het gebeuren dat de wens naar autonomie zo onloochenbaar wordt, dat je daar iets mee moet. Dat moment verschilt van mens tot mens. Soms komt het na jarenlange loondienst en bij anderen borrelt het al in de schoolbank.

“Bij die laatste groep zit het in het bloed en dat zijn de echte ondernemers. Daar heb ik extra veel respect voor”.

Als zelfstandige komt het erop neer dat je jezelf kunt verkopen. Met werkervaring voel jij je daarin meer zelfverzekerd. Ook al is de discipline nieuw of de materie waarmee jij komt te werken: je haakt snel aan omdat je parallellen herkent naar jouw eigen werkverleden, je voelsprieten zijn lang en je onderbuikgevoel is ontwikkeld. Voor een potentiële werkgever voelt dat vertrouwd en je bent snel zelfstandig en daarmee rendabel.
Als nieuweling moet je daar wat tegenover zetten: tomeloze leergierigheid en een goed snappertje. Vanuit je professionele omgeving zal je meer support ontvangen om taakvolwassen te worden en je moet opdrachten hebben waarin je kunt groeien. De dimensie tijd speelt dan een belangrijkere rol.

“Zelf behoor ik tot de groep die op latere leeftijd zzp’er is geworden. Ik had al langere tijd ambities om zelfstandig te zijn maar was lange tijd niet dapper genoeg om er opvolging aan te geven, totdat mijn levensfase daar meer ruimte toe bood. Mijn ervaring is dat je als zzp’er meer van de wereld ziet. Je doet verschillende dingen en je komt bij meer bedrijven. Zelf heb ik bijvoorbeeld met behulp van meer ervaren partners EMVI-plannen geschreven in een branche die je niet kent en voor bedrijven die je niet kent. Als dat succesvol is, en ja dat kost zweet, dan geeft dat energie. Maar natuurlijk is het soms ook best spannend. Je moet uitgaan van je eigen kracht en zelfvertrouwen hebben dat het goed komt. Iedereen heeft wel eens een dipje en je moet robuustheid hebben om daarmee om te gaan”.

 

Wat is dan dat gemeenschappelijke? 
Dat zit hem in de gezamenlijke individuele netwerken van de partners binnen Ipcon.  Daarmee is dat netwerk goed aan te spreken als jouw opdracht afloopt en je bent op zoek naar een nieuwe.
Daarnaast heb je ook de voordelen van een backoffice die je ontzorgt met facturering, aangiftes, beroepsaansprakelijkheid etc. Ook zit het hem in de leuke dingen die we doen: kennissessies; uitjes naar projecten; sportevenementen, feestjes.

“Persoonlijk hecht ik waarde aan de binding met Ipcon. Op een of andere manier voelt het niet als collega’s. Als ik op ons kantoor in Dongen naar binnen stap, stap ik in mijn huiskamer. Zelf vind ik het wel een voorwaarde dat je ook een fysiek deel voelt van Ipcon: deelnemen als er wat georganiseerd wordt. Daarnaast ben ik ook betrokken bij verschillende clusters. Momenteel is het cluster projectmanagement nog nieuw. We gaan daar nu met sommige partners meer vorm aangeven. Als maatschap gaan we dat vanaf het begin af aan opbouwen, met elkaar, voor elkaar”.

Blog door Cyril Barendse