Wat komt er allemaal bij kijken om als zelfstandig ondernemer in de gebouwde omgeving, infra en energie te werken? In de serie 'De Week Van...' neemt een van onze partners je op LinkedIn mee in hun werkweek. Door de week heen laten ze zien waar ze mee bezig zijn en hoe zij zich bewegen binnen ons werkveld. De volgende partner in deze serie is Marcel Stiefelhagen. Ter introductie stelden wij hem alvast enkele vragen.

Wie is Marcel Stiefelhagen?
Ik ben 55, kom oorspronkelijk uit Voorburg en woon met mijn vrouw Esther en 2 kinderen van 19 en 17 sinds een jaar of 20 in Oosterhout (Brabant). Ik heb een gevarieerde carrière gehad: verzekeringen en pensioenen, opleidingen, ICT en nu omgevingsmanager. In mijn vrije tijd mag ik graag sporten (fietsen, lopen, tennis, hockeyscheidsrechter) en ben ik voorzitter van een hockeyclub. Ik hou van koken en van lekker eten. Ik klus graag en daarnaast speelt muziek ook een belangrijke rol, zowel maken als luisteren.

Wanneer ben je als partner aangesloten bij Ipcon?
Ik ben sinds juli 2017 aangesloten als partner bij Ipcon

Wat was voor jou de belangrijkste reden om partner van Ipcon te worden?
Van 2014 tot 2017 heb ik me als burger ingezet om de aanleg van een hoogspanningsverbinding te voorkomen en samen met actiegroepen, gemeenten, provincies, het ministerie en netbeheerder Tennet een alternatief tracé te ontwikkelen. De ervaringen die ik daar opdeed hebben me doen besluiten te proberen het vak van Omgevingsmanager te gaan uitoefenen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De kennis en ervaring in de branche en het netwerk van Ipcon hebben me geholpen om de switch ook daadwerkelijk te maken.

Wat is je expertise?
Omgevingsmanagement is een breed vak met vele aspecten. Ik ben op mijn best als je me voor een groep ontevreden stakeholders zet; van de interactie die dan ontstaat kan ik echt genieten.

Wat is de meerwaarde die je aan klanten kunt bieden?
Ik probeer klanten altijd te ontzorgen: op basis van de aard van de opgave/het werk en het resultaat van een uit te voeren stakeholderanalyse stel ik een communicatiestrategie op met als belangrijkste doel dat iedereen zich betrokken/gehoord/geïnformeerd voelt.

Op welk project ben je tot dusver het meest trots?
Op het project Haringvlietbrug dat ik voor Rijkswaterstaat uitvoer; de veelheid aan stakeholders, de soms enorme belangen, zoals in stand houden van de (acute) zorg, Openbaar vervoer, veiligheid, maar ook het leveren van maatwerkoplossingen aan mensen of groepen met een kleiner belang, maken dat ik ervaar dat het Champions League Omgevingsmanagement is.

Waar haal jij op het moment je energie uit?
Het al eerder genoemde project Haringvlietbrug geeft me mij op dit moment veel energie. En verder heb ik samen met Corné en Wilbert het nieuwe bedrijf Start-OP opgezet. Start-OP is een ondernemerstraject waarbij we deelnemers in 2 jaar tijd klaarstomen voor het zelfstandig ondernemerschap. Dat doen we enerzijds door een opleidingsprogramma met als pijlers Vakkennis, Persoonlijke Ontwikkeling en Ondernemersvaardigheden aan te bieden en anderzijds door persoonlijke coaching. Momenteel hebben de vakgebieden Assetmanagement, Duurzaamheid, EMVI en Omgevingsmanagement een plek in het programma. Binnen Omgevingsmanagement mag ik als coach fungeren. Het is leuk om mijn kennis en expertise over te dragen aan een jongere en nieuwe generatie die kennismaakt met het vak Omgevingsmanagement. 

Wil je Marcel Stiefelhagen volgen in zijn werkweek? Volg ons op LinkedIn.