Wat komt er allemaal bij kijken om als zelfstandig ondernemer in de gebouwde omgeving, infra en energie te werken? In de serie 'De Week Van...' neemt een van onze partners je op LinkedIn mee in hun werkweek. Door de week heen laten ze zien waar ze mee bezig zijn en hoe zij zich bewegen binnen ons werkveld. De volgende partner in deze serie is Esther Stapper. Ter introductie stelden wij haar alvast enkele vragen.
Wie is Esther Stapper?
Ik ben geboren en getogen Bosschenaar, ik ben nieuwsgierig en gedreven in mijn werk, maar om te ontspannen reis ik het liefste de hele wereld over. Dit combineer ik graag met een duikje in de prachtige onderwater wereld. Dankzij corona heb ik ook de Nederlandse onderwater wereld ontdekt. Afgelopen zomer een paar mooie duiken in het Grevelingenmeer gemaakt. Duurzaamheid is in mijn werk belangrijk, maar ook voor mijn reizen kies ik tegenwoordig duurzamere alternatieven. Na een studie HBO Bouwkunde en tijdens een Post HBO studie Bedrijfskunde, heb ik 4 jaar bij Rasenberg (tegenwoordig Strukton) gewerkt. Sinds 2012 ben ik zelfstandig ondernemer binnen de scope van circulaire biobased materiaal ontwikkelingen voor de bouw en infra. In oktober dus alweer 10 jaar en daarom speciale dank aan alle mensen die mij kansen hebben gegeven en de fijne kneepjes van het ondernemen hebben geleerd!
Wanneer ben je als partner aangesloten bij Ipcon?
In mei 2021 ben ik bij Ipcon als partner aangesloten.
Wat was voor jou de belangrijkste reden om partner van Ipcon te worden?
Na 9 jaar zelfstandig ondernemen binnen de gehele keten van circulaire biobased materialen (van grondstof tot applicaties) wilde ik mij meer gaan focussen op waar ik eigenlijk vandaan kom. Enerzijds meer op het einde van de keten (aannemers/afnemers) en anderzijds op projectmatige milieukosten en CO2 berekeningen. Kortom: ik wilde weer met mijn veiligheidsschoenen aan en helm op naar buiten. Ipcon en haar klanten gaven mij de kans om mijn kennis en netwerk hierin te verdiepen en die kans heb ik met beide handen aangenomen.
Wat is je expertise?
Mijn expertise is duurzaamheid, met speciale aandacht voor circulaire en biobased materialen en de bijbehorende milieukosten (MKI) en Leven Cyclus Analyse (LCA)..
Wat is de meerwaarde die je aan klanten kunt bieden?
Duurzaamheid is voor veel mensen een nieuw begrip en nog lastig te vertalen in hun organisatie. Mijn meerwaarde is dat ik door goed te luisteren, mijn kennis, expertise én netwerk in te zetten samen met de klant dat steentje in de rivier kan verleggen.
Wat trekt je aan in deze branche?
De bouw en infra sector is een wereld van niet lullen maar poetsen, precies de reden waarom ik hier ooit voor gekozen heb.
Op welk project ben je tot dusver het meest trots?
De biobased renovatie van het Zoomlandviaduct in Bergen op Zoom en support bij de biobased bouw materiaal ontwikkelingen in Durban (Zuid-Afrika). Het opstellen van de milieukosten berekening op Spoor Verdubbeling Heerlen Landgraaf via Swietelsky. Dit laatste project is momenteel nog in uitvoering. Om buiten met eigen ogen te zien hoe een viaduct van meer dan 1.000 ton op zijn plek wordt gezet en hoe het spoor wordt aangelegd vind ik prachtig!
Welke uitdagingen zie je binnen de bouw, infra en energie ontstaan voor de toekomst?
De bebouwde omgeving is een van de meest vervuilende sectoren. Fossiele grondstoffen zijn de basis voor veel producten en brandstoffen in de bouw en infra. Helaas veroorzaken deze een groot deel van de CO2 uitstoot en andere schade aan de wereld. Vandaag de dag is de concentratie CO2 in de lucht nog nooit zo hoog geweest. De grootste uitdaging voor de bouw van de toekomst is hoe we concurrerend en betaalbaar van duurzame en lokale alternatieven het nieuwe normaal kunnen maken.
Wat wil je iedereen die binnen de bouw, infra en energie werkt meegeven?
Denk na over hoe jouw idee nog duurzamer kan, zodat de aarde ook voor de volgende generaties leefbaar blijft.
Wil je Esther Stapper volgen in haar werkweek? Volg ons op LinkedIn.