Mark Wempe is bij Ipcon toegetreden als partner met zijn expertise over Veiligheid en Milieu. Mark heeft zich in de voorbije 20 jaar ontwikkeld tot een veelzijdige specialist in deze vakgebieden. In dit interview stellen we Mark graag aan je voor.

Wat is jouw specifieke expertise?
“Je kunt me vergelijken met een huisarts op het vlak van Veiligheid en Milieu. Ik weet van alles heel veel. Daar kan ik veel organisaties mee helpen. Van strategisch advies tot ondersteuning in de uitvoering. Ik heb veel ervaring in het analyseren van situaties en het aandragen van opties voor verandering en verbetering. Om dit vervolgens door te voeren door de gehele organisatie. Voor heel specifieke expertise schakel ik de juiste specialist in.”

Een goede voorbereiding is méér dan het halve werk.

 


Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen?
“Veiligheid is niet iets wat je er ‘zomaar even bij’ doet. De moderne bedrijfsvoering kan niet meer zonder duurzame zorg voor veiligheid en milieu. Het is voor mij de uitdaging om de gezonde balans te vinden. Waarbij we mensen als kapitaal zien en alert moeten zijn op de fysieke en mentale arbeidsbelasting. Veiligheid bewust beleven en structureel inbedden in bedrijven en organisaties is een uitdaging die vaak begint met de risico’s op de juiste waarde in te schatten. Ik kan en wil graag een belangrijke rol spelen in dit proces en bij deze cultuuromslag.”

Is veiligheid zwart/wit?
“Het wordt wel vaak benaderd als zwart/wit. Het gaat natuurlijk ook om goed en fout, maar ik heb zelf meer met de kleur rood om mijn punt duidelijk te maken. Ik ben in Noord-Holland geboren en wil graag duidelijk zijn naar mensen. Dat is overigens nooit persoonlijk bedoeld. Pas als iemand blijvend afwijkt van de standaard wordt het persoonlijk omdat dit kan leiden tot onverantwoorde risico’s.”

Veiligheid is mensenwerk?
“Helemaal mee eens. Om mensen in beweging te krijgen stel ik vragen, laat ik mensen zelf nadenken over wat beter kan en moet. Als je zelf tot nieuwe inzichten komt leidt dit tot betere resultaten dan dat je iets forceert. Mijn dag zit vol met gezonde discussies over risico’s. Dat vind ik heerlijk werk om te doen.”

Waarom kies je voor Ipcon?
“Ik kies voor het zelfstandig ondernemerschap, maar dan wel met collega-ondernemers binnen Ipcon. We zoeken de verbinding en wisselen onderling expertise uit, dat is onze kracht. Deze week belde een collega-partner me met een aantal vragen over verontreinigde grond bij een EMVI aanbesteding. Met mijn expertise over Veiligheid en Milieu kan ik een meerwaarde zijn voor opdrachtgevers waar we nu al actief zijn. Zo kunnen we elkaar als partners versterken en de opdrachtgever nog beter van dienst zijn."

Wil je meer weten over een risico-inventarisatie, risico-inschattingen en/of milieuvraagstukken? Vraag Mark om advies

Mark, heel veel succes en plezier bij Ipcon! We kijken uit naar een prettige samenwerking.