Wat komt er allemaal bij kijken om als zelfstandig ondernemer in de gebouwde omgeving, infra en energie te werken? In de serie 'De Week Van...' neemt een van onze partners je op LinkedIn mee in hun werkweek. Door de week heen laten ze zien waar ze mee bezig zijn en hoe zij zich bewegen binnen ons werkveld. De eerste partner in deze serie is Tim Braspenning. Ter introductie stelden wij hem alvast enkele vragen.

Wie is Tim Braspenning?
Ik ben geboren en getogen in Gilze en woon daar nog steeds met mijn vrouw Femke en dochter Noortje (1). In januari verwachten we een broertje of zusje voor Noortje. Wij zijn nog van de oude stempel en weten nog niet of er een evenwicht komt tussen de mannen en vrouwen in ons huishouden, of dat ik tegen drie dames mag gaan opboksen.

In mijn vrije tijd sport ik graag (badmintonnen, fietsen en hardlopen) of maak ik graag een wandeling met het gezin. Daarnaast houd ik als echte Brabantse Bourgondiër van een goed natje en droogje op z’n tijd. Ik ben dan ook regelmatig in de keuken te vinden.

Wanneer ben je als partner aangesloten bij Ipcon?
In september 2019.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om partner van Ipcon te worden?
De combinatie van het zelfstandig ondernemerschap en het hebben van collega-partners met wie je kunt samenwerken en kennis en ervaring kunt delen. Bij alle partners van Ipcon heerst een “Ja, en…” in plaats van een “Ja, maar…” instelling. Dit vind ik erg verfrissend in de conservatieve bouw- en infrabranche.

Wat is je expertise?
Als EMVI-consultant en Tendermanager help ik bedrijven, naast betere kwalitatieve en integrale aanbiedingen te doen, ook in het structureren en standaardiseren van het tenderproces. Hierbij werk ik graag samen met de medewerkers van het bedrijf om zo blijvende (proces)verbeteringen door te voeren.

Wat is de meerwaarde die je aan klanten kunt bieden?
Doordat ik technisch opgeleid ben én ruime werkervaring heb opgedaan in de bouw, infra en energie, benader ik het EMVI- en tenderproces vanuit een praktische insteek. Ik pak doortastend en proactief zelf zaken op, waardoor ik mijn klanten werk (en dus tijd) bespaar. Daarnaast stel ik niet alleen vragen, maar kom ik ook zelf met oplossingsrichtingen.

Wat trekt je aan in deze branche?
Samen met een team naar een prestatie toewerken. Ik ben daarbij graag de schakel tussen de verschillende technische specialisten; de generalist tussen de specialisten.

Op welk project ben je tot dusver het meest trots?
Poeh… De projecten zijn nogal verschillend van aard, dus ik vind het moeilijk om ze te vergelijken. Wanneer we met ons EMVI-plan het verschil maken tussen een 1e en een 2e plaats geeft dat een enorme boost. Dit heb ik bijvoorbeeld voor Van der Ende samen met Peter Mathlener gedaan – wij werken veel en succesvol samen op het gebied van EMVI-plannen – op het project “Onderhoud vuurtoren Burgh Haamstede”. Maar ook het als Tendermanager organiseren van een succesvol team, dat uiteindelijk in-control tot de best mogelijke integrale aanbieding komt die door alle partijen gesteund wordt, is iedere keer weer een mooie mijlpaal.

Welke uitdagingen zie je binnen de bouw, infra en energie ontstaan voor de toekomst?
Er staat de bouw-, infra- en energiebranche een aantal grote uitdagingen te wachten, waaronder de energietransitie, klimaatadaptatie, woningschaarste en de enorme renovatie-opgave van de infrastructuur in Nederland. Daarbij opgeteld is vergrijzing van de vakmannen, en het feit dat het niet meer ‘sexy’ is voor de jongere generatie om in de bouw- of infrabranche te werken. Dus de hoeveelheid projecten in relatie tot de beschikbare (markt)capaciteit zie ik als een grote uitdaging de komende jaren.

Wat wil je iedereen die binnen de bouw, infra en energie werkt meegeven?
We mogen best wat trotser zijn op de mooie projecten die we realiseren, waarbij we ons moeten beseffen dat we iedereen – op elk niveau, van elke leeftijd en elke achtergrond – keihard nodig hebben om de komende jaren onze branche te laten floreren.

Wil je Tim Braspenning volgen in zijn werkweek? Volg ons op LinkedIn.