‘Een betere projectbeheersing door inzichtelijke KPI’s’. Het is iets waar Mark Baeten, als partner van Ipcon actief bij SAA en de Noord-Zuidlijn, heilig van overtuigd is. “Het is belangrijk om inzicht te hebben in wat er tussen bepaalde periodes gebeurt. Het stelt de opdrachtnemer in staat om projecten beter te beheersen, en de opdrachtgever om eenvoudiger te zien wat de vorderingen zijn”,  aldus Mark.

Noord-Zuidlijn

Mark deed in het verleden al veel ervaring op binnen de werktuigbouwkunde, elektronica en installatie. Dit heeft hem geen windeieren gelegd. Door zijn ervaring is hij breed inzetbaar, in staat om snel te analyseren, in te spelen op behoeften en verrassende oplossingen te bedenken. “Op de Noord-Zuidlijn voer ik contractwijzigingen door, behandel ik afwijkingen, beheer ik restpunten, ondersteun ik 'Keur en Testen' in het beheer van Relatics modellen, schrijf ik keurplannen en draag ik bij aan het opleverdossier”, vertelt hij enthousiast. Hierbij maakt hij delta-overzichten tussen bepaalde periodes inzichtelijk, zodat de opdrachtgever inzicht heeft in de vorderingen. Deze overzichten maakt hij voor op- en afleverdossiers, VTI’s (Verzoek tot informatie), en keur- en testmatrices. Met het opstellen en introduceren van deze overzichten kan hij voldoen aan een belangrijke KPI-invulling, namelijk ‘Vorderingen’. De Noord-Zuidlijn gaat in juli 2018 de exploitatiefase in.

kpi inzichtelijk ipcon

KPI’s inzichtelijk

Het inzichtelijk maken van KPI’s is iets wat Mark niet alleen op de Noord-Zuidlijn doet. Onlangs maakte hij transitieomgevingen voor de exploitatiefase A1-A6, ontwierp hij door middel van de IPM-techniek (Integraal Projectmanagement) een tool voor het project A9-Gaasperdammerweg én was hij adviseur Relatics op het project Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). “Bij al deze functies maakte ik KPI’s inzichtelijk. De KPI’s hadden verschillende verschijningsvormen, waarbij je moet denken aan lijngrafieken, gestapelde diagrammen, staafdiagrammen en pivot tabellen. Deze KPI’s gebruiken we om meer grip op projecten te krijgen. Door de opvolging van meerdere deelprojecten kan bovendien maximale efficiëntie behaald worden, en dat is een win-win-win-situatie”, vertelt Mark glunderend.

Wil je meer weten over het inzichtelijk maken van KPI’s, projectbeheersing of de beschikbaarheid van Mark Baeten? Neem contact met hem op!