Dinsdag 9 mei organiseerde Ipcon voor de eerste keer een Rondetafelgesprek. Voor dit gesprek werden omgevingsmanagers van diverse partijen uitgenodigd om persoonlijke ervaringen te delen en te bespreken hoe we stappen kunnen maken in de professionalisering van omgevingsmanagement. Wanneer halverwege de middag de genodigden langzaam binnendruppelen op het kantoor van Ipcon in Dongen wordt één ding direct duidelijk: we hebben hier een groep bevlogen omgevingsmanagers te gast. De informele gesprekken die op gang komen gaan direct over projecten, ervaringen en actualiteiten binnen het omgevingsmanagement. Het bleek het voorspel voor een vruchtbaar Rondetafelgesprek.

Rondetafelgesprek

ipcon rondetafelgesprek omgevingsmanagement 4Wanneer iedereen welkom geheten is, neemt Marcel Hoogsteder (partner bij Ipcon) het woord. Als gespreksleider van dit Rondetafelgesprek slingert hij voer voor discussie op tafel: “Veel kennis zit in de hoofden van de medewerkers”, “ik heb een veelvoud aan lijstjes” en “beslissingen worden genomen op gut feeling”. Direct gaan de hongerige omgevingsmanagers hierop in. Het zijn herkenbare punten, waarvoor ze allemaal een andere manier of oplossing hebben of nog altijd zoekende zijn naar de perfecte oplossing. Het is ook het begin van een mooie discussie over alledaagse zaken waar een omgevingsmanager mee te maken heeft. Hoe communiceer je goed? Hoe krijg je overzicht in de issues? Hoe leg je informatie herleidbaar vast? Hoe kun je beschikbare data op een slimme manier inzetten en delen? Het is allemaal besproken tijdens dit inspirerende Rondetafelgesprek.

Dialog

Na het uitwisselen van ervaringen en het bespreken van de “pijnpunten” van een omgevingsmanager, toont Marcel voor de eerste keer een versie van Dialog. Hierin is veel ontsloten van wat er genoemd werd gedurende het Rondetafelgesprek. Dialog stelt omgevingsmanagers en –teams in staat de dialoog met stakeholders beheerst aan te gaan en herleidbaar vast te leggen. Daarnaast is Dialog geïntegreerd in bestaande systemen, zoals Relatics en Sharepoint. Door een combinatie van continue inzicht in de projectomgeving en overzichtelijke rapportages, zorg je ervoor dat de omgevingsmanager altijd voorbereid is. Zo zijn vragen als “Weet jij nog wat we hebben afgesproken met...?” verleden tijd. Iets wat bij de deelnemers als muziek in de oren klinkt.


Na afloop wordt er, onder het genot van een drankje, nog driftig nagepraat over de aangesneden onderwerpen en Dialog. “Dit was mooi”, vertelt Marcel Hoogsteder direct na afloop. “Dit eerste Rondetafelgesprek smaakt naar meer”.

Kijk hier voor meer informatie over Dialog