jessie vols ipcon 1Afgelopen jaren deed Jessie (inter)nationale ervaring op binnen het veld van omgevingsmanagement. Naast haar afgeronde master Planologie aan de Universiteit van Utrecht, studeerde ze aan de Universiteit van Warschau en deed ze in Hongkong onderzoek naar geschillen rondom infraprojecten. Tegenwoordig is ze als partner van Ipcon actief op diverse projecten als Omgevingsmanager. Wat haar drive is? “Het persoonlijke contact met belanghebbenden geeft me enorm veel energie. Vroegtijdige participatie van belanghebbenden bij infraprojecten vind ik dan ook van niet te onderschatten waarde,” aldus Jessie.

Verbinden als omgevingsmanager

De ondernemende en energieke Jessie ging vijf jaar geleden voor Rijkswaterstaat aan de slag als omgevingsmanager bij Ruimte voor de Rivier en Stroomlijn. “Als omgevingsmanager verzamel ik eisen en wensen bij omgevingspartijen en vertaal ik technische projectinformatie naar begrijpbare taal voor stakeholders en bestuurders. Daarnaast ben ik tijdens de realisatie aanspreekpunt voor betrokkenen en informeer ik proactief over werkzaamheden”, aldus Jessie. Tegelijkertijd staat Jessie ook graag met haar voeten in de klei. Om de voortgang van alle werkzaamheden van aannemers te monitoren, is ze wekelijks in het veld te vinden.

De kracht van burgerparticipatie

In het kader van verbinden, is burgerparticipatie volgens Jessie onontbeerlijk voor een goedlopend proces. In Hongkong deed ze onderzoek naar het toenemende aantal langdurige geschillen die zich rondom infraprojecten ontwikkelde. “De extreme top-down manier van werken, waarbij de overheid beslist en de burgers pas op het laatste moment worden ingelicht, was hier in grote mate de oorzaak van. In Nederland hebben we hier gelukkig al veel stappen in gemaakt, maar naar mijn mening kan dit nog véél sterker. Dat is iets waar ik me hard voor wil maken. Door middel van burgerparticipatie activeer je burgers en verbind je ze met het project, maar ook met elkaar. Bovendien kun je bij deze manier van werken veel langlopende conflicten voor zijn”, aldus Jessie. Gelukkig zijn er al wel projecten waarbij de kracht van burgerparticipatie goed wordt toegepast. “Een goed voorbeeld kan worden ontleend aan het programma Ruimte voor de Rivier, waarbij in de afgelopen jaren de afvoercapaciteit van de Rijn is vergroot van 15.000 m3/s naar 16.000 m3/s. Een van de maatregelen waarmee dit is gerealiseerd is de aanleg van terpen langs de Maas in de Overdiepse Polder. Dit werd bedacht door de bewoners zelf, waarbij de overheid de doelstelling aanreikte en de bewoners de oplossing. Dit zorgt voor zeer betrokken belanghebbenden die trots zijn op het resultaat. Het is toch mooi om te zien dat je op die wijze een succesvol project neer kunt zetten?”

Heb je vragen aan Jessie met betrekking tot Omgevingsmanagement, haar ervaringen of haar beschikbaarheid? Neem dan direct contact op.

Jessie Vols                                        Corné Thomassen

Button email zwartButton LinkedIn blauw                                       Button email zwartButton LinkedIn blauw

+31 (6) 30 37 42 79                         +31 (6) 51 99 25 67