Windpark Gemini - offshore plaatsing jackets

In een maand tijd zijn de twee Topsides met hun fundering (Jackets) geïnstalleerd bij windpark Gemini, ruim 60 km boven de kust van Schiermonnikoog. Elke Topside (2500 ton) bevat de transformatoren en regelingen om de stroom van 75 wind turbines om te zetten naar 220KV en via een exportkabel naar het landstation te vervoeren. Daar wordt de stroom omgezet naar 380 kV en op het net van Tennet aangesloten. Vanuit hier kan in de stroombehoefte van 1,5 miljoen mensen voorzien worden. Bovendien worden er in totaal ruim 150 windturbines geplaatst, waarvan verwacht wordt dat de laatste medio 2016 wordt aangesloten. Het project zal naar verwachting in 2017 volledig operationeel zijn.

De ontwikkeling, bouw en exploitatie van het offshore windpark Gemini is in handen van Northland Power Inc. (NPI), Siemens Project Ventures GmbH (Siemens), Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V., HVC N.V. en Typhoon Offshore B.V.

Het project is begin juni 2013 begonnen met de kick off, waarbij ik de verantwoordelijk van Projectmanager namens Iemants had. Alle aspecten, kansen en mogelijkheden zijn daarbij uitgebreid besproken in een groot team. Dit soort projecten wordt vaak uitgevoerd volgens Fidic rules. En omdat het gehele ontwerp ook bij Iemants lag, is er bijzonder veel aandacht besteed aan de analyses van risico’s en raakvlakken. Meteen daarna is begonnen met het uitwerken van het tenderontwerp van de topsides. En het geheel opnieuw ontwerpen van de jackets. Als projectmanager en voormalig constructeur heb ik met KCI het nieuwe ontwerp geheel kunnen optimaliseren. Wat zich vertaald in een lager hijsgewicht en minder lasvolume.

 

 

Hennie Nijrolder,
september 2015

 

 

Verklaring afkortingen:

OHVS - Offshore High Voltage Station. Een offshore locatie voor aansluiting van windturbines

Topside - Het gebouw waarin de transformatoren en bediening staan voor aansluiting van WTG’s en landaasnluitingen.

WTG - Wind Turbine Generator (De WIndmolen)

Jacket -  De vierpoot die dient als fundatie van een Topside.