Joep in Vietnam 4

Zoals menig opdrachtgever van me weet probeer ik met mijn rugzak op mijn rug zo veel mogelijk te zien van de wereld. De natuur, cultuur en mooiste plekken blijven mij inspireren. Als echte avonturier ruil ik mijn koude Nederlandse winters graag in voor onvergetelijke momenten op meest uiteenlopende plekken. Zo ook afgelopen winter. Mijn opdracht bij Rasenberg Wegenbouw liep af en dus tijd om richting het vliegveld te gaan en de jas in te ruilen voor een zwembroek. Dit maal echter zonder uitzicht op vervolgopdrachten. Maar omdat ik vertrouw op de kracht van het netwerk van Ipcon, heb ik me hier geen moment druk om gemaakt. Ik wist dat vele ogen op de bewegingen in de markt gericht waren. Ook had ik enkele potentiële opdrachtgevers kenbaar gemaakt open te staan voor een nieuwe uitdaging. Met een gerust hart ben ik vertrokken naar Vietnam.

Joep in Vietnam 1

In mijn tweede week van de reis ging de telefoon voor de eerste keer. Ik zat op mijn gemak een biertje te drinken op een dakterras met uitzicht over de miljoenenstad Hanoi. Een stad met meer motoren als bestuurders en meer ongedierte als inwoners. Eigenlijk een momentje waarop je rustig geniet van de drukte om je heen en je liever niet gestoord wil worden door de bekende ringtone van een Iphone. Maar toen ik zag dat het Ed de Vreede was dacht ik: “Shit… werk… maar ik neem toch op om hem te plagen en dit heerlijk ontspannen moment met hem te delen terwijl hij aan het werk is.”. Eenmaal opgenomen en hem dit moment te hebben gedeeld kwam hij ter zake. Voor mijn vertrek hadden we samen een bakje Koffie gedaan bij Dura Vermeer om kennis te maken en te kijken of er eventuele mogelijkheden waren voor een samenwerking in de toekomst. Sneller als verwacht waren ze op zoek naar een projectbegeleider voor een project in Den Haag. Ed belde om te vragen of hij mijn CV mocht voorleggen aan het desbetreffende projectteam. Ook al hield ik me niet bezig met werk, maar ik was ik voornamelijk bezig met in welke baaien ik wilde surfen en welke nationale parken ik wilde bezoeken, leek het me een mooie kans.

Ook al zit je aan de andere kant van de wereld, ben je in een totaal andere cultuur en begeef je je tussen mensen ver onder de armoede grens, door de komst van wifi hoeft je niets meer te missen. Onder palmbomen, in boomhutten, op het strand, in gebergtes, op het vaste land of op een bounty-eiland kun je wifi vinden waar whatsapp je niet met rust laat. Maar dat was in deze situatie geen probleem. Al snel stroomde de berichtjes met goede berichten binnen. Dura Vermeer was geïnteresseerd en zag mogelijkheden. Dit leidde tot het moment dat ik mijn laatste loempia op at, mijn lobster afrekende, op de motor stapte en terug reed over zandwegen langs het strand naar mijn bungalow op het prachtige eiland Phu Quoc. Het moment dat Ed mij het bericht stuurde dat ik de maandag na mijn terugvlucht me moest melden bij Dura Vermeer. Ook al had ik liever nog een paar dagen de tijd gehad mijn jetleg te verwerken was ik ontzettend blij met deze nieuwe uitdaging.

Joep in Vietnam 2

Dit moment deed mij weer beseffen wat één van ons ondernemerscollectief is. Door samen te werken als zelfstandig ondernemers kon Dura Vermeer terecht met haar vragen over mij als partner van Ipcon, terwijl ik zelf ontspannen mijn hobby uitvoer aan de andere kant van de wereld. Daarnaast kan ik zelf als zelfstandig ondernemer met een gerust gevoel over de wereld blijven reizen, terwijl mijn partners de markt voor me blijven volgen en met me mee denken ten tijde dat ik daar zelf iets minder tijd voor heb.

Deze samenwerkingsvorm biedt niet alleen de zelfstandige een netwerk en continuïteit maar geeft ook de opdrachtgever en klant de mogelijkheid op ieder moment hun vraag te kunnen stellen over de inzetbaarheid en mogelijkheden van de partners. Ook op de momenten als desbetreffende persoon dus in zijn zwembroek met duikbril in zee ligt en zijn telefoon en e-mail even niet bij de hand heeft.

Bedankt Ipcon! Ook de volgende winter stap ik met een gerust hart in het vliegtuig. Omdat ik er van overtuigd ben dat met deze samenwerking de zaken gewoon doorlopen en onze klanten te allen tijde bij ons terecht kunnen.

Joep Koppe
Maart 2015

Joep in Vietnam 3