studiereis porto en lissabon

Ipcon stelt dat MVO een integrale visie op ondernemerschap inhoudt. Waarbij we waarde creëren op economisch (Profit), ecologisch (Planet) en sociaal (People) gebied. Met de menselijke en maatschappelijke betrokkenheid (People) in gedachten biedt Ipcon elke aangesloten zelfstandige jaarlijks de gelegenheid een bedrag beschikbaar te stellen aan een persoonlijk sociaal doel. Recent is bijvoorbeeld een studiereis van de Haagse Hogeschool mogelijk gemaakt.

Studiereis

Een groep van derde- en vierdejaars studenten van de opleiding Civiele Techniek aan de Haagse Hogeschool, heeft in januari jl. samen met twee docenten een studiereis naar Porto en Lissabon gemaakt. De studenten van de drie verschillende specialisaties verkeer & vervoer, waterbouw en constructies, hebben in beide steden kennisgemaakt met zowel de civieltechnische als de culturele kant van de stad.

Boogbruggen

De opvallende historische Dom Luis I boogbrug in Porto werd bezocht, evenals de overige boogbruggen die de rivier de Douro overbruggen. In Lissabon werd een bezoek gebracht aan de huidige beheerders van de 17 kilometer lange Vasco da Gama brug. Hier werd een presentatie gegeven over de bouw van de brug in de jaren 90. Ook kwam het beheer en onderhoud van de brug ter sprake en mocht een kleine groep naar de verkeerscentrale. In Porto is de Instituto Politécnico do Porto bezocht, waar de studiemogelijkheden voor Nederlandse Civiele Techniek studenten in Porto werden toegelicht. Dit bezoek werd aangevuld met een rondleiding in het robot laboratorium van de universiteit.

Kunst en cultuur

Naast de civieltechnische activiteiten hebben de studenten in beide steden ook uitgebreid kennis opgedaan over de kunst en cultuur van Portugal. Langs de rivier de Douro in Porto zijn diverse portkelders gevestigd, waar de studenten een rondleiding en een proeverij hebben gehad. In Porto was ook een city tour door een studentenvereniging geregeld. Een Portugese student heeft de groep langs alle belangrijke gebouwen, steegjes, standbeelden en andere objecten geleidt. Ook werden moderne gebouwen bezocht, zoals het grote concertgebouw Casa da Música, ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas, en het voetbalstadion van FC Porto.

Fietstocht

In Lissabon stond ook een fietstocht naar het World EXPO '98 gebied op het programma. De tocht ging langs het station, Gare do Oriente, ontworpen door de wereldberoemde architect Santiago Calatrava, de Vasco da Gama toren en het paviljoen van Portugal. De fietstocht werd afgesloten met een klim van het grote plein Praça do Comercio naar het kasteel van São Jorge, bovenop de hoogste heuvel van Lissabon.

Op de foto de groep studenten tijdens hun studiereis en op de onderste foto is de Gare do Oriente te zien.